СИНДИКАТ ЗА ТРАНСПОРТ И ВРСКИ

Ние ја движиме Македонија

IV Конгрес на Европската федерација на транспортните работници

Во присуство на повеќе од 400 учесници од повеќе од 30 европски земји на 29 - 31. мај во Берлин, Германија се одржа четвртиот Конгрес на ЕТФ на кој се поставија приоритетите за дејствување на ЕТФ во следните четири години.
СТВ на конгресот беше претставувана од Претседателот Љубе Стојковски. Во иднина стратегијата на делување ќе се заземе за поголема социјална димензија на Европа што е содржано и во темата и програмата за работа на Конгреот: "Од глобална криза кон глобална правда - европските транспортни работници возвраќаат ! ".
Петте главни теми на дискусија беа: транспортна политика и одржлив транспорт , труд и синдикалните права , организирање на глобално ниво, изградба на унијата капацитет и прекуграничната соработка и координација.
На вториот ден од Конгресот се одржа тркалезна маса на тема " Транспортна политика за народот" во која учесниците Кир Фич, заменик-шеф на кабинетот на комесар Сим Калас , Александар Киршнер , потпретседател на ЕТФ и претседател на Синдикатот на Германските железнички работници унија EVG , Роберто Parrillo , претседател на ЕТФ секцијата за патен сообраќај , Катарина Mindum , и Ekatarina Јорданова , претседател FTTUB , Бугарија.
Tркалезната маса беше модерирана од страна на Сабине Трир, заменик-генерален секретар на ЕТФ.
Во пресрет на конгресот се одржа конференција на комитетот на жените на ЕТФ на која се усвои акциониот план, и се избра нов одбор на жените.
Невработеноста на младите е проблем кој не престанува. Во април 2013 година, 3,6 милиони луѓе во еврозоната , на возраст од 25 години беа невработени што претставува стапката на невработеност од 24,4 %. (Еуростат , април 2013 година). На работилницата Берлин присуствуваа 50 млади синдикалци од цела Европа меѓу кои и Ѓорѓи Антевски претставникот на СТВ , и разговараа за проблемот на невработеноста кај младите во Европа и за активностите на младите луѓе во синдикатите.
На Конгресот ,се избраа Претседателот, Генералниот секретар и Извршниот одбор. За Претседател и Генрален Секретар на ЕТФ едногласнос е избрани, Ларс Линдгрен од Шведска за Претседател и Едуардо Шагас од Португалија за Генерален секретар.
ЕТФ е основана во 1999 година и претставува повеќе од 2,5 милиони транспортни работници во 231 синдикати во 41 земји. Првиот конгрес се одржа 1999 во Загреб.